Informatika érettségi - emelt szint

Az emelt szintű informatika érettségi a közép szintűhöz hasonlóan két részből áll:

 • gyakorlati feladatsor (írásbeli)
 • szóbeli vizsga

Az emelt szintű informatika érettségi gyakorlati részén 120 pontot lehet szerezni, a szóbeli 30 pontot. Az érettségi vizsgán elérhető 150 pont nagyobb részét tehát a gyakorlati vizsgán lehet megszerezni.

Informatika érettségi - emelt szintű gyakorlati vizsga

Az emelt szintű informatika érettségi gyakorlati feladatainak megoldásához mindazt tudnod kell, amit a középszinthez, kiegészítve a programozás témakörével. Az emelt szintű informatika érettségi gyakorlati feladatainak témakörei a következők:

 • dokumentumkészítés
 • táblázatkezelés
 • adatbázis-kezelés
 • algoritmizálás, adatmodellezés (programozás)

Az egyes feladatokhoz tartozó pontszámok a következők:

dokumentumkészítés 30
táblázatkezelés 15
adatbázis-kezelés 30
algoritmizálás, adatmodellezés 45

Az emelt szintű informatika érettségi gyakorlati feladatsorának megoldásához 240 perc áll rendelkezésre. Ez a 4 óra több idő, mint ami a középszintű érettségin van, de szükséges is. Még nem találkoztam senkivel, aki a vizsga után azt mondta, volna, hogy túl sok volt az idő. Az emelt szintű informatika érettségin főleg a programozás feladatrész megoldása időigényes.

A feladatokat tetszőleges sorrendben megoldhatod, a 240 percet saját magad oszthatod be.

Ha jó eredményt szeretnél elérni az emelt szintű informatika érettségin, akkor szükséged lesz egy erős Office tudásra (Word, Excel, PowerPoint, Access, weblapkészítés), illetve biztos programozási ismeretekre. A feladatsor legtöbb pontot érő, és egyben legnehezebb része a programozási feladat.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged az emelt szintű informatika érettségire készülésben, akkor fordulj hozzám bátran. Diplomás informatika tanárként, magánórák keretében több éve sikeresen készítek fel jelentkezőket az emelt szintű informatika érettségire többféle programnyelven.

Pirisi Zoltán
06-70-244-65-45


Emelt szintű informatika érettségi - dokumentumkészítés

Az emelt szintű informatika érettségi dokumentumkészítés feladata a következő témaköröket foglalja magában:

 • szövegszerkesztés
 • prezentáció és grafika
 • weblapkészítés

Nem minden évben szerepel a feladatban az összes témakör. Elképzelhető, hogy az adott évben nincs benne szövegszerkesztés, de van benne weblapkészítés, vagy fordítva. A feladatban több programot kell használni, több dokumentumot kell létrehozni, valamilyen tartalmi, vagy technikai összefüggés szerint. A dokumentumkészítés feladat sikeres megoldásához magabiztos Word, PowerPoint, grafikai és weblapszerkesztési ismeretekkel kell rendelkezned. A középszinthez képest újdonság, hogy a weblapszerkesztési feladatban HTML tudásra is szükséged lehet, képes kell hogy legyél a kódot szerkeszteni. Az emelt szintű informatika érettségin nincs idő arra, hogy próbálkozz, vagy a menüben keresgéld a megfelelő parancsot. Ha túl sok időt töltesz el a dokumentumkészítés feladat megoldásával, akkor nem fog elég időd maradni a programozás feladatra.

Az emelt szintű informatika érettségi gyakorlati feladatsorának dokumentumkészítés feladatával maximum 30 pontot lehet szerezni.

Emelt szintű informatika érettségi - táblázatkezelés

Az emelt szintű informatika érettségin a táblázatkezelés feladatrész kevésbé hangsúlyos, mint a közép szintű érettségin. A táblázatkezelés feladatrésszel 15 pontot lehet szerezni. Az emelt szintű táblázatkezelés rövidebb, mint a középszintű, de ez nem jelenti azt hogy könnyebb lenne.

Az emelt szintű táblázatkezelés feladatban általában nem szerepelnek  a középszintre jellemző egyszerűbb részfeladatok és kicsit bonyolultabb műveletekre kell felkészülni. Biztosan lehet számítani az Excel összetettebb függvényeire, függvények egymásba ágyazására, és általában némi kreativitást, ötletet is fel kell mutatni a sikeres megoldáshoz.

Emelt szintű informatika érettségi - adatbázis-kezelés

Az emelt szintű informatika érettségin az adatbázis-kezelés feladattal 30 pontot lehet szerezni, szemben a középszint 20 pontjával. Ebből is látszik, hogy emelt szinten az adatbázis-kezelés hangsúlyosabb, mint közép szinten. Ennek megfelelően nehezebb is.

Az emelt szintű informatika érettségi adatbázis-kezelés feladatának sikeres megoldásához szükséged lesz minden tudásra, ami a középszinten kellene, kiegészítve még néhány ismerettel. Az emelt szintű feladat megoldásához tudnod kell például al-lekérdezést készíteni, lekérdezést paraméterrel használni és általában van olyan részfeladat is, aminek megoldásához az Access ismeretén kívül SQL tudással is rendelkezned kell.

Emelt szintű informatika érettségi - programozás

Hivatalos nevén algoritmizálás és adatmodellezés. A programozási feladat az emelt szintű informatika érettségi legtöbb pontot érő és ennek megfelelően legnehezebb része is. A programozás feladattal az emelt szintű informatika érettségin 45 pontot lehet szerezni.

A programozás feladat nehéz és sok idő kell a megoldásához. Az emelt szintű informatika érettségi programozás feladatát akkor fogod tudni sikerrel megoldani, ha a lehető legjobban felkészülsz és elegendő időd lesz rá a vizsgán. Ez azt jelenti, hogy a feladatsor többi részét a lehető legrövidebb idő alatt el kell készítened, hogy minél több időt hagyj magadnak a programozásra.

Az emelt szintű informatika érettségi programozás feladatának megoldásához mindig kell némi kreativitás, egyéni ötlet. Vannak azonban olyan részfeladatok, amikre lehet készülni, mert szinte biztos, hogy szerepelnek majd a feladatban. Csak felsorolás szintjén említek néhány programozási ismeretet, amire biztosan szükséged lesz:

 • szövegfájl olvasása és írása
 • rekordokból álló tömb (struktúra) létrehozása, kezelése
 • rendezési algoritmusok ismerete
 • kiválasztás
 • minimum-, és maximum keresés tömbben
 • szövegkezelő függvények ismerete
 • stb.

Az emelt szintű informatika érettségi programozási feladata többféle programnyelven megoldható. Ha van valamilyen programozási ismereted, akkor olyan, vagy ahhoz hasonló programozási környezetet érdemes választani, amit már ismersz.

Az emelt szintű informatika érettségin választható szoftverekről, illetve programozási nyelvekről itt tájékozódhatsz:

Az emelt szintű informatika érettségi nem könnyű és különösen a programozás része nehéz. Ha informatikából emelt szinten szeretnél érettségizni, akkor a jó eredmény eléréséhez biztos, hogy készülnöd kell. Nem fogsz tudni jó jegyet szerezni, sok pontot magaddal vinni a felsőoktatási felvételi eljárásba magaddal vinni, ha a vizsga előtt két héttel, vagy két nappal kezdesz el felkészülni. Ne feledd, hogy a felsőoktatásban az  államilag finanszírozott - tehát ingyenes - helyek száma 2012-től drasztikusan csökken. Főiskolára, egyetemre bekerülni sokkal nehezebb lesz mint tavaly. A felsőfokú tanulmányaid elkezdéséhez egy jól sikerült érettségi elengedhetetlen, erre csak gondos felkészüléssel van esélyed! Az, hogy felvesznek-e a kiválasztott egyetemre, főiskolára, lehet hogy pont a programozás tudásodon fog múlni!

Diplomás informatika tanárként több éve sikeresen készítek fel jelentkezőket emelt szintű érettségire. Informatika magánórák keretében hatékonyan szerezheted meg az emelt szintű informatika érettségihez szükséges ismereteket, programozási tudást. Oktattam már Pascal, Delphi, C, Visual Basic, C# programnyelveken. Ha úgy érzed segítségre van szükséged az emelt szintű informatika érettségire készülésben, akkor fordulj hozzám bátran.

Pirisi Zoltán
06-70-244-65-45


Informatika érettségi - emelt szintű szóbeli vizsga

Az emelt szintű érettségi szóbeli vizsgáján az összesen elérhető 150 pontból 30-at lehet megszerezni. A szóbeli érettségi feladata, hogy a gyakorlati vizsgán nem számonkért témakörök ismeretét ellenőrizze. A szóbeli informatika érettségi vizsgán alapvetően elméleti ismeretekből kell vizsgáznod, néhány tételhez gyakorlati feladat is tartozhat, amit egy helyszínen lévő számítógépen kell bemutatnod.

Az emelt szintű szóbeli informatika érettségi vizsga témakörei nyilvánosak, a pontos tételcímek nem. A témakörök tágabb anyagrészt fednek le, a tételek ennél konkrétabbak lesznek.

Ezekből a témakörökből készülnek a tételek, amiknek pontos címét csak a vizsgán ismerheted meg. A 2005 évi emelt szintű informatika érettségi vizsga szóbeli tételeit nyilvánosságra hozták, így lehet egy elképzelésed, hogy mire is lehet számítani a szóbelin.

Ne felejtsd el, hogy az informatika tantárgyhoz hozzá tartozik a könyvtárhasználat témakör is! Ennek megfelelően a szóbeli informatika érettségin könyvtárakkal, könyvtárhasználattal kapcsolatos tétellel is találkozhatsz.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged az emelt szintű informatika érettségire készülésben, akkor fordulj hozzám bátran. Diplomás informatika tanárként, magánórák keretében több éve sikeresen készítek fel jelentkezőket az emelt- és közép szintű informatika érettségire.

Pirisi Zoltán
06-70-244-65-45