Informatika érettségi - közép szint

A közép szintű informatika érettségi két részből áll:

 • gyakorlati (írásbeli) vizsga
 • szóbeli vizsga

Az informatika érettségin összesen 150 pontot lehet szerezni. A gyakorlati (számítógépen megoldandó) feladatsor 120 pontot ér, a szóbeli vizsgán maximum 30 pontot lehet elérni. A nagyobb pontszám is mutatja, hogy a hangsúly a gyakorlati részen van. A szóbelivel már csak kicsit lehet módosítani az informatika érettségi eredményét.

Informatika érettségi - közép szintű gyakorlati vizsga

A közép szintű informatika érettségi vizsga gyakorlati (írásbeli) feladatsora 4 témakört tartalmaz:

 • szövegszerkesztés
 • prezentáció, grafika és weblapkészítés
 • táblázatkezelés
 • adatbázis-kezelés

Az egyes feladatokban elérhető pontszámok a következők szerint alakulnak:

szövegszerkesztés 40
prezentáció, grafika és weblapkészítés 30
táblázatkezelés 30
adatbázis-kezelés 20

A közép szintű informatika érettségi gyakorlati feladatsorának megoldásához 180 perc áll a rendelkezésedre. A feladatokat tetszőleges sorrendben megoldhatod, az időt saját magad oszthatod be. A 3 óra hosszú időnek tűnik, de a feladatok helyes megoldásához szükség van rá, sőt általában kevés is. Ha jó eredményt szeretnél elérni az informatika érettségin, akkor nem engedheted meg magadnak, hogy vizsga közben kelljen keresgélned a programokban. Pontosan tudnod kell, hogy mit szeretnél csinálni,  mit hol találsz. Nem lesz időd keresgélni.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged a közép szintű informatika érettségire készülésben, akkor fordulj hozzám bátran. Diplomás informatika tanárként, középiskolai oktatási és érettségiztetési tapasztalattal vállalom informatika magánórák tartását, érettségire felkészítést.

Pirisi Zoltán
06-70-244-65-45


Közép szintű informatika érettségi - szövegszerkesztés

A közép szintű informatika érettségin a legtöbb pontot (40-et) a szövegszerkesztés feladattal lehet szerezni. Ez általában a legtöbb időt igénybe vevő feladat is. A szövegszerkesztési feladattól általában nem szoktak félni a vizsgázók, hiszen ugye "Wordöt mindenki tud használni". A közép szintű informatika érettségi szövegszerkesztési feladat mégis tartogathat kellemetlen meglepetéseket a gyanútlan vizsgázó számára.

A legfontosabb, hogy biztosan, gyorsan a szövegszerkesztési szabályoknak megfelelően tudd kezelni a programot. Ha túl sok időt töltesz el a szövegszerkesztési feladattal, akkor nem marad elegendő időd a feladatsor többi részére, nem fogsz tudni jó eredményt elérni. Ha nem ismerd a szövegtördelési szabályokat, bekezdések, sortörések, oldaltörések helyes használatát, akkor súlyos pontokat fogsz elbukni a szövegszerkesztési feladatban.

Fel kell készülnöd a hosszú dokumentumokkal való hatékony és gyors munkavégzésre. Rutinosan kell tudnod használni  például a Keresés és Csere,  Formátum másolása, stb. funkciókat. Nem szabad, hogy zavarba hozzon egy körlevél készítési feladat sem, ilyen is előfordult már a korábbi évek érettségi feladatai között.

A szövegszerkesztési témakör megoldásában a legfontosabb, hogy biztosan, helyesen és a lehető leggyorsabban el tud készíteni a feladatot, hogy minél több pontot szerezhess és minél több időd maradjon a feladatsor többi részére.

Közép szintű informatika érettségi - prezentáció, grafika és weblapkészítés

A közép szintű érettségi prezentáció, grafika és  weblapkészítés feladatával 30 pontot lehet szerezni. Tulajdonképpen 3 különböző téma tartozik ebbe a témakörbe:

 • prezentáció: PowerPoint bemutató készítése
 • grafika: egyszerű képszerkesztő program, vagy a PowerPoint belső rajz alkalmazásának használata
 • weblapkészítés: webszerkesztő program ismerete

Nem minden évben szerepel mindhárom téma, általában vagy grafika és prezentáció vagy grafika és weblapkészítés fordul elő. Mindenképpen számítani lehet némi grafikai feladatra (egy egyszerű képszerkesztő programmal, vagy a PowerPoint saját belső rajzolási alkalmazásával) és e mellé jön a bemutató készítés vagy a weblapszerkesztés.

A témakör összességében nem túl bonyolult, de ha nem ismered alaposan a használandó programokat, akkor rengeteg időd mehet el a feladat elkészítésével. A jól sikerült közép szintű informatika érettségi titka, hogy jól tudj gazdálkodni a rendelkezésre álló idővel, ehhez szükséges, hogy az egyszerűbb feladatokat gyorsan, rutinszerűen tudd megoldani.

Ennek a témakörnek a biztos megoldásához ismerned kell egy egyszerű képszerkesztő programot (Paint, Gimp, Photoshop, stb), biztosan és gyorsan kell tudnod dolgozni a PowerPoint-tal, valamint magabiztos webszerkesztési ismeretekre is szükséged lesz.

Közép szintű informatika érettségi - táblázatkezelés

Igen, az Excel. Talán a legkevésbé népszerű témakör a vizsgázók körében, bár nagy a verseny az adatbázis-kezelés feladattal. A közép szintű informatika érettségi táblázatkezelés feladatának helyes megoldásával 30 pontot lehet szerezni. Ez azt jelenti, hogy a pontszámokat tekintve a táblázatkezelés az egész feladatsorban a második legértékesebb feladat. Másként megközelítve: a táblázatkezelés feladattal önmagában annyi pontot lehet összegyűjteni, mint az egész szóbeli vizsgával.

Ha sok pontot szeretnél szerezni az informatika érettségin, akkor elengedhetetlenül fontos, hogy biztos Excel tudással rendelkezz!

A közép szintű érettségi táblázatkezelési feladatai általában úgy épülnek fel, hogy van bennük egy sor egyszerűbb, rutinszerű részfeladat és vannak nehezebb, gondolkodást, próbálkozást igénylő problémák is.

A táblázatkezelés feladatot és az egész informatika érettségit akkor fogod tudni magas pontszámmal teljesíteni,

 • ha az egyszerű alapfeladatokat (formázás, egyszerű képletek, egyszerű függvények, diagram készítés, rendezés, stb.) gyorsan, rutinszerűen és hibátlanul képes vagy elvégezni;
 • ha a szövegszerkesztés, prezentáció és grafika, és a weblapkészítés témaköröket gyorsan meg tudod oldani és így elegendő időd marad a táblázatkezelés feladatrészre;
 • ha megvan a szükséges háttértudásod és gyakorlatod a bonyolultabb részfeladatok megoldásához is, és nem hoznak zavarba pl. a Ha(), Fkeres(), Vkeres(), Index(), Hol.van(), stb. függvények sem és képes vagy a függvényeket egymásba ágyazottan hsználni.

A közép szintű informatika érettségi táblázatkezelés feladata valóban nem könnyű, viszont a megfelelő felkészüléssel ebben a témakörben is sok pontot lehet szerezni. Viszont biztos Excel tudás nélkül a jó eredmény elérése az informatika érettségin nem nagyon képzelhető el. Könnyen lehet, hogy a magas érettségi pontszámod és ezzel együtt az egyetemi, főiskolai felvételid az Excel tudásodon fog múlni!

Diplomás informatika tanárként, több éves érettségi felkészítési tapasztalattal vállalom informatika érettségire felkészítő magánórák tartását. Ha úgy érzed segítségre van szükséged a közép szintű informatika érettségire felkészülésben, akkor fordulj hozzám .

Pirisi Zoltán
06-70-244-65-45


Közép szintű informatika érettségi - adatbázis-kezelés

A közép szintű informatika érettségin az adatbázis kezelés feladattal 20 pontot lehet szerezni. Az adatbázis-kezelés feladat több szempontból hasonlít a táblázatkezelés feladathoz. Erre a feladatra is jellemző, hogy vannak benne egyszerűbb, visszatérő rutinfeladatok (pl.: táblák importálása, a megfelelő mezőtulajdonságokkal és kulcsokkal, űrlap, jelentés készítése varázsló segítségével, egyszerűbb lekérdezések létrehozása, stb.), és mindig vannak bonyolultabb részfeladatok is. A bonyolult feladatokat általában a lekérdezések között találjuk. (pl.: összetett feltétel megadása lekérdezésben, összesítő lekérdezések használata, akció lekérdezések, egy lekérdezés eredményének felhasználása egy másik lekérdezés feltételeként, stb.)

Az utóbbi években az adatbázis feladatokban jellemzően többtáblás adatbázisokkal kellett dolgozni, tudni kellett a táblák közti kapcsolatokat is helyesen kialakítani. Véleményem szerint a legutóbbi évek érettségi feladatsoraiban az adatbázis-kezelési feladatok nehezebbek lettek a korábbiaknál. Az adatbázis-kezelés feladattal viszont 20 pontot lehet elérni, tehát a pontszámokat tekintve ez a feladatsor harmadik legértékesebb része. A sikeres közép szintű érettségi vizsga csak úgy képzelhető el, ha adatbázis-kezelés feladatrészben is sok pontot tudsz szerezni.

Az adatbázis-kezelés jó megoldásának titka a táblázatkezelés feladatrésznél leírtakhoz hasonló:

 • az egyszerűbb rutinfeladatokat gyorsan, hatékonyan és pontosan tudd végrehajtani;
 • maradjon elegendő időd a bonyolultabb problémák megoldására;
 • legyen meg a megfelelő háttértudásod a bonyolult részfeladatok sikeres megoldásához is.

 Ha úgy érzed segítségre van szükséged a közép szintű informatika érettségire felkészülésben, akkor fordulj hozzám. Informatika magánórák keretében vállalok közép- és emelt szintű érettségire felkészítést.

Pirisi Zoltán
06-70-244-65-45


Informatika érettségi - közép szintű szóbeli vizsga

A közép szintű érettségi szóbeli vizsgáján az összesen elérhető 150 pontból 30-at lehet megszerezni. A szóbeli érettségi feladata, hogy a gyakorlati vizsgán nem számonkért témakörök ismeretét ellenőrizze. A szóbeli informatika érettségi vizsgán alapvetően elméleti ismeretekből kell vizsgáznod. Néhány tételhez gyakorlati feladat is tartozhat, amit egy helyszínen lévő számítógépen kell bemutatnod.

A közép szintű szóbeli informatika érettségi vizsga témakörei nyilvánosak, a pontos tételcímek nem. A témakörök tágabb anyagrészt fednek le, a tételek ennél konkrétabbak lesznek.

Ezekből a témakörökből készülnek a tételek, amiknek pontos címét csak a vizsgán ismerheted meg. A szóbeli tételek címeit az informatika tanár határozza meg, akinél érettségizni fogsz. Ha a saját iskoládban érettségizel, akkor nagy segítséget jelenthet egy tavalyi tételsor, vagy egy próba érettségi tételsora is. Valószínűleg hasonlóval fogsz te is találkozni a vizsgán. Egy lehetséges tételsor mintát találsz az alábbi linken:

Ne felejtsd el, hogy az informatika tantárgyhoz hozzá tartozik a könyvtárhasználat témakör is! Ennek megfelelően a szóbeli informatika érettségin könyvtárakkal, könyvtárhasználattal kapcsolatos tétellel is találkozhatsz.

Ha úgy érzed segítségre van szükséged a közép szintű informatika érettségire készülésben, akkor fordulj hozzám bátran. Diplomás informatika tanárként, magánórák keretében több éve sikeresen készítek fel jelentkezőket az emelt- és közép szintű informatika érettségire.

Pirisi Zoltán
06-70-244-65-45